Κριτήρια Επιλογής Μπάλας Ποδοσφαίρου

Όταν θέλουμε να επιλέξουμε μια επαγγελματική μπάλα ποδοσφαίρου για προπόνηση ή για επίσημο αγώνα θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα υλικά κατασκευής της μπάλας, τα οποία διαμορφώνουν τόσο την ποιότητα αυτής όσο και την τιμή της.

Επισκεπτόμενοι αθλητικά καταστήματα παρατηρούμε μια αρκετά μεγάλη διαφοροποίηση στις τιμές από μπάλα σε μπάλα.

Πολλοί άνθρωποι βλέπουν τις τιμές και συνήθως επιλέγουν μια από τις φθηνότερες μπάλες ποδοσφαίρου. Συνήθως αυτή δεν είναι και η καλύτερη επιλογή. Στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετοί παράγοντες, τους οποίους θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας, προκειμένου να επιλέξουμε την κατάλληλη μπάλα για την ομάδα μας.

Εξωτερική στρώση: PU ή PVC

Σήμερα οι περισσότερες ποιοτικές μπάλες ποδοσφαίρου κατασκευάζονται από συνθετικά υλικά και όχι από πραγματικό δέρμα.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές χρησιμοποιούν ένα υλικό το PU για την εξωτερική στρώση σε ανώτερης ποιότητας μπάλες ποδοσφαίρου. Ένα άλλο υλικό, το οποίο χρησιμοποιείται στις μπάλες, το PVC χρησιμοποιείται συνήθως σε φθηνότερες μπάλες επειδή είναι ένα λιγότερο ανθεκτικό υλικό. Οι μπάλες ποδοσφαίρου κατασκευασμένες από PU είναι πιο μαλακές, δεν επηρεάζονται από τον κρύο καιρό και έχουν γενικότερα καλύτερη συμπεριφορά στα πόδια του παίκτη.

Γενικότερα όσο πιο παχιά είναι η στρώση από PU τόσο καλύτερη είναι η συμπεριφορά και η αίσθηση της μπάλας στα πόδια του παίκτη. Αλλά δεν είναι όλες οι μπάλες κατασκευασμένες από PU το ίδιο. Υπάρχει υλικό PU Ιαπωνίας, το καλύτερο διαθέσιμο σήμερα με το οποίο ράβονται οι ακριβότερες μπάλες και υλικό PU Κορέας, Πακιστάν και Κίνας με το οποίο ράβονται φθηνότερες μεν μπάλες, αλλά είναι πάντοτε καλύτερες από μπάλες που ράφτηκαν με υλικό PVC.

Η PetrotoSport ράβει σε εργοστάσιο του Πακιστάν μόνο μπάλες υψηλών προδιαγραφών με υλικό PU Ιαπωνίας για αγώνες και για προπόνηση, πετυχαίνοντας με την απευθείας εισαγωγή μπάλα υψηλής ποιότητας σε χαμηλή τιμή. Μια καλή και ποιοτική μπάλα με τις προδιαγραφές που αναφέραμε παραπάνω θα σας γλυτώσει λεφτά μακροπρόθεσμα, αφού έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και επίσης θα βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις της ομάδας.

Αφρώδες υλικό

Το αφρώδες υλικό είναι ένα από τα υλικά που αποτελούν την εξωτερική στρώση της μπάλας. Πολλοί κατασκευαστές δεν χρησιμοποιούν ποτέ αφρώδες υλικό σαν ξεχωριστή στρώση στη φόδρα της μπάλας, όπως κάνουν πολλές άλλες κατασκευαστικές εταιρείες για να κάνουν την μπάλα να φαίνεται πιο μαλακιά. Το αφρώδες υλικό παραμορφώνεται όταν κλωτσιέται η μπάλα γεγονός το οποίο παραμορφώνει την πορεία της.

Το αφρώδες υλικό καλύπτεται από ένα προστατευτικό κάλυμμα το οποίο μετά από παρατεταμένη χρήση της μπάλας μπορεί να απορροφήσει νερό. Η παραμικρή ατέλεια σ΄ αυτό το υλικό μπορεί να παραμορφώσει τη σωστή πορεία της μπάλας.

Σαμπρέλες από latex

Η ποιότητα της σαμπρέλας έχει καθοριστική σημασία για τη συμπεριφορά της μπάλας στα πόδια του παίκτη. Μπορούμε να πούμε πως είναι η καρδιά της μπάλας που της δίνει την αναπήδησή της. Οι περισσότερες μπάλες ποδοσφαίρου είναι φτιαγμένες από σαμπρέλες latex, ένα φυσικό προϊόν που προέρχεται από δένδρα. Τέτοιες μπάλες εισάγει και διαθέτει απευθείας από εργοστάσιο του Πακιστάν η PetrotoSport.

Παρόλο που οι μπάλες με σαμπρέλες από latex θέλουν πιο συχνά φούσκωμα, η σαμπρέλα αυτή τους δίνει περισσότερη ζωντάνια και ελαστικότητα και τις κάνει να αναπηδούν καλύτερα σε σύγκριση  με αυτές από συνθετικά υλικά. Επίσης οι σαμπρέλες από latex διατηρούν το σχήμα τους μετά από βαριά χρήση.

Διαστάσεις και βάρος μπάλας

Το βάρος πρέπει να είναι όχι παραπάνω από 450grm και όχι μικρότερο από 410grm κατά την έναρξη του αγώνα. Η μπάλα θα πρέπει να έχει περιφέρεια το πολύ 70cm και λιγότερο 68cm.

Επιλέξτε μπάλα ανάλογα με τον αριθμό των πάνελ

Ο αριθμός των πάνελ καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η μπάλα κινείται στον αέρα και τον έλεγχο που έχουν οι παίκτες με την μπάλα στα πόδια τους. Ο σωστός αριθμός των πάνελ της μπάλας είναι 32.

Επιλέξτε μια μπάλα όπου τα πάνελ είναι ραμένα με το χέρι

Η μπάλα ραμμένη στο χέρι είναι μεγαλύτερης ανθεκτικότητας από τις μπάλες που τα πάνελ είναι κολλημένα μεταξύ τους.